הקניות באינטרנט הפכו היום לתופעה של ממש. אם עד לפני שנים מעטות רק טכנולוגים בדם היו מעזים להעלות על דעתם רכישת מוצר בחנות וירטואלית, הרי שהיום אפשר לקנות הכל באינטרנט – מפיצה ועד מקרר, מטלוויזיה ועד ספר.
היקף המכירות באינטרנט הולך ועולה מדי שנה, יותר ויותר עסקים מאפשרים ללקוחותיהם לרכוש מוצרים מבלי להגיע לחנות עצמה, ויותר ויותר צרכנים נהנים מהנוחות והקלות של קניות באינטרנט.
אבל לא כל החוויות של אותם צרכנים הן בהכרח חיוביות, ויש מי שגם נכווה מרכישות באינטרנט. לפני שאתם שולפים את כרטיס האשראי, הנה סקירה של הצדדים החיוביים וגם השליליים של קניות באינטרנט, כדי שתוכלו לנתח בקלות את החסרונות והיתרונות, ולהחליט בעצמכם מה תעדיפו לקנות מול מסך המחשב, ומה בקניון הקרוב למקום מגוריכם.
יתרונות
- החלק הטוב ביותר בקניות ברשת הוא שלא צריך לצאת מהבית. אפשר לקנות את הפריט שאתם מחפשים ישירות מכורסת הטלוויזיה או מהשולחן במשרד, בכמה לחיצות עכבר פשוטות, והמוצר יגיע ממש עד סף הבית.
- עם מחירי הדלק המאמירים, כל חיסכון בנסיעה בין חנות לחנות בחיפוש אחר הפריט המבוקש הוא חיסכון לא רק בזמן יקר, אלא גם בכסף. שלא לדבר על התרומה לאיכות הסביבה.
- שעות פתיחה? אין דבר כזה. האינטרנט פתוח מסביב לשעון, 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה. לא צריך לאחר לעבודה כדי להספיק לעבור בחנות, או לצאת מוקדם כדי להספיק להגיע לקניון לפני שהוא נסגר, ולא צריך לבזבז את השעות הפנויות ביום שישי.
- לא צריך לסמוך רק על איש המכירות, שאף פעם לא יספר לכם על החסרונות של המוצר. חיפוש זריז יחשוף בפניכם את המחירים גם ברשתות המתחרות (או יותר נכון – האתרים המתחרים), וגם את חוות הדעת והביקורות של צרכנים אחרים שכבר רכשו את הפריט.
- רוב הדברים שאנחנו רוכשים ביום יום הם מוצרים סטנדרטיים, שאינם דורשים התאמה אישית, והמפרט הטכני שמספקים אתרי המכירות הוא כל מה שצריך כדי להחליט האם המוצר מתאים עבורנו או לא.
חסרונות
- שלם וקח? לא באינטרנט. גם אם המוצר שאתם קונים הוא מוצר מדף שבכל חנות הייתם יכולים לקבל בן רגע, המשלוח באינטרנט ייקח לכל הפחות כמה שעות (אם הזמנתם מוצרים מהסופר השכונתי) ולפעמים גם כמה שבועות (אם הזמנתם מוצר מחנות בחו"ל). לא מומלץ למי שמתקשה לדחות סיפוקים.
- בלי נסיעות מבחן. בניגוד לחנות המוחשית, בחנויות הווירטואליות לא תוכלו לנסות את המוצר לפני שתרכשו אותו. לא תוכלו לדעת האם צג הטלפון שאתם רוכשים באמת גדול מספיק, או אם זווית האחיזה של שואב האבק באמת נוחה לכם, או תותיר אתכם עם גב כואב אחרי הניסיון הראשון.
- אחריות מוגבלת של היצרן. ברוב המקרים, אם המוצר שרכשתם ניזוק במהלך המשלוח אליכם, תגלו שהאחריות למוצר אינה מכסה נזק זה, גם אם עוד לא השתמשתם בו אפילו פעם אחת.
- המגע האישי. קומקום חשמלי או אפילו טלוויזיה לא צריכים להיות מותאמים אישית עבורכם, אבל הרשת מאפשרת לכם כיום לקנות גם בגדים, נעליים ושאר מוצרי הלבשה, שגם אם אתם יודעים מה המידה המדויקת שלכם, היא משתנה מיצרן ליצרן, ואתם עלולים למצוא את עצמכם עם מכנסיים גדולים מדי, נעליים צרות מדי, והרבה עוגמת נפש.